Składniki:
- 900 g filetów różnych ryb: dorsz, flądra, halibut, anioł morski
- 150 ml oliwy z oliwek
- 2 cebule
- 2 łodygi selera
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml białego wina
- 4 pomidory z puszki
- skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- cząstki cytryny
Sposób wykonania;
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę, seler oraz czosnek i dusić około 5 minut.
Po tym czasie dodać rybę pokrojoną na duże kawałki, pozbawioną skóry.
Dodać jeszcze pomidory, wino, skórkę pomarańczową, tymianek, liście laurowe oraz sól i pieprz do smaku.
Na koniec wlać wodę, tyle aby wszystkie składniki były nią przykryte.
Gotować na małym ogniu około 15 minut.
Przed podaniem udekorować cząstkami cytryny.