Składniki:
- ½ kg pieczarek
- 3 łyżki masła
- ½ szkl posiekanej cebuli
- ¾ szkl bułki tartej
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- ¼ szkl średnio tłustej śmietanki
- ¼ szkl startego parmezanu
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
Od kapeluszy odciąć nóżki które drobno posiekać.
Następnie na rozgrzany tłuszcz wrzucić posiekaną cebulę i smażyć około 2 minut.
Po tym czasie dodać posiekane nóżki i nadal smażyć 2 minuty.
Dodać jeszcze bułkę tartą , tymianek oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia.
Dodać śmietanę oraz stary ser, dokładnie wymieszać.
Powstałym farszem napełniać kapelusze grzybów.
Ułożyć je na blasze i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 7 minut, aż ser się przyrumieni,.
Przed podaniem posypać posiekana natką pietruszki.