Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażany w ziołowej marynacie

Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 ½ szkl octu winnego

Sposób wykonania:
Bakłażany włożyć do wrzątku na 3 minuty po czym je odcedzić i przekroić na krzyż lecz nie przecinając do końca.
Następnie do rondelka wlać 2 szklanki wody i doprowadzić ją do wrzenia, wówczas dodać pokrojonego w zapałki selera i gotować 2 minuty.
Po tym czasie go odcedzić a do wody dodać sól oraz ocet winny i ponowne zagotować.
W między czasie koperek, bazylię, seler oraz ząbki czosnku utrzeć na jednolitą pastę, która napełnić poprzecinane bakłażany.
Przełożyć je do wyparzonych słoików i  zalać gorącą zalewą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *