Składniki:
- 1 kg bakłażanów
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 2 łyżki posiekanego koperku
- kilka ząbków czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 ½ szkl octu winnego
Sposób wykonania:
Bakłażany włożyć do wrzątku na 3 minuty po czym je odcedzić i przekroić na krzyż lecz nie przecinając do końca.
Następnie do rondelka wlać 2 szklanki wody i doprowadzić ją do wrzenia, wówczas dodać pokrojonego w zapałki selera i gotować 2 minuty.
Po tym czasie go odcedzić a do wody dodać sól oraz ocet winny i ponowne zagotować.
W między czasie koperek, bazylię, seler oraz ząbki czosnku utrzeć na jednolitą pastę, która napełnić poprzecinane bakłażany.
Przełożyć je do wyparzonych słoików i zalać gorącą zalewą.