Składniki:
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 1 kieliszek szampana
- 3 łyżki cukru
- sok z ½ cytryny
- żelatyna
- 3 łyżki śmietanki
- 1 białko
- szczypta soli
Sposób wykonania:
Do wina dodać 2 łyżki cukru i doprowadzić do wrzenia.
W między czasie przygotować żelatynę według opisu na opakowaniu po czym dodać ją do gorącego wina.
Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Wówczas dodać śmietanę, wymieszać, dodać sok z cytryny i ponownie wymieszać.
Powstałą masę przelać do zamykanego pojemnika i wstawić do zamrażalnika na około 3 godziny.
Po tym czasie białko z dodatkiem szczypty soli i cukru ubić na sztywną pianę po czym zmiksować z zamrożoną wcześniej masą.
Ponownie wstawić do zamrażalnika, tym razem na 1 godzinę.
Na sam koniec wymieszać jeszcze z szampanem.