Składniki:
- 2 kurczaki /około 3 kg/
- ½ kg marchewki
- 1 duża cebula
- ½ pęczka tymianku
- 5 łyżek soku pomarańczowego
- 1 ½ kg brokułów
- 400 ml bulionu drobiowego
- 5 łyżek wermutu
- szklanka śmietany kremówki
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Sposób wykonania:
Kurczaki umyć, poporcjować, natrzeć solą i pieprzem, piec godzin ę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Po 20 minutach obłożyć pokrojonymi marchewkami i cebulą. Po kolejnych 20 minutach posypać tymiankiem, polać sokiem pomarańczowym, bulionem, wermutem i śmietaną. Brokuły ugotować w osolonej wodzie, podsmażyć na maśle i przyprawić gałką muszkatołową. Mięso podawać z brokułami i sosem.