Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w sosie pomarańczowym Tadeusza

Składniki:

  • 2 kurczaki /około 3 kg/
  • ½ kg marchewki
  •  1 duża cebula
  • ½ pęczka tymianku
  • 5 łyżek soku pomarańczowego
  • 1 ½ kg brokułów
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 5 łyżek wermutu
  • szklanka śmietany kremówki
  • 4 łyżki masła
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Sposób wykonania:
Kurczaki umyć, poporcjować, natrzeć solą i pieprzem, piec godzin ę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Po 20 minutach obłożyć pokrojonymi  marchewkami i cebulą. Po kolejnych 20 minutach posypać tymiankiem, polać sokiem pomarańczowym, bulionem, wermutem i śmietaną. Brokuły ugotować w osolonej wodzie, podsmażyć na maśle i przyprawić gałką muszkatołową. Mięso podawać z brokułami i sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *