Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wieprzowa duszona

Całą pieczeń wieprzową lub w kawałku zbić mocno, posolić godzinę naprzód, włożyć do radia z włoszczyzną i korzeniami, dodać pół łyżki masła, wkrajać całą cebulę i dusić na wolnym ogniu, aż się ładnie zrumieni i będzie miękka. Potem obsypać ją lekko mąką, podlać rosołem, pokrajać w plastry, ułożyć na półmisku i przecedziwszy polać sosem. Pieczeń taka jest wyborna, jeśli się wkroi jeszcze kilka świeżych pomidorów do duszenia, lub doda łyżkę marmolady pomidorowej.
Na podstawie książki Marii Śleżańskiej "Co dziś na obiad" 1935 r

3 comments for “Pieczeń wieprzowa duszona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *