Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- ½ kg jabłek pokrojonych na ćwiartki
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- 1 duża posiekana cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżka rozmarynu
- ½ szklanki bulionu warzywnego
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 łyżki masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka umyć, pokroić na kawałki, zrumienić na maśle, dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć około 5 minut. Dodać pokrojone na ćwiartki jabłka, oprószyć solą i pieprzem do smaku, posypać tymiankiem i rozmarynem, wlać bulion warzywny i dusić, aż mięso zmięknie, a płyn odparuje. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, dno i boki naczynia wyłożyć ciastem francuskim, nałożyć nadzienie, przykryć resztą ciasta. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.