Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piersi z kurczaka pod ciastem francuskim Iwony

Składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • ½ kg jabłek pokrojonych na ćwiartki
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki oleju
  • 1 duża posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • ½ szklanki bulionu warzywnego
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka umyć, pokroić na kawałki, zrumienić na maśle, dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć  około 5 minut. Dodać pokrojone na ćwiartki jabłka, oprószyć solą i pieprzem do smaku, posypać  tymiankiem i rozmarynem, wlać  bulion warzywny i dusić, aż mięso zmięknie, a płyn odparuje. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, dno i boki naczynia wyłożyć ciastem francuskim, nałożyć  nadzienie, przykryć  resztą ciasta. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *