Składniki:
- 6 szt. kotletów schabowych
- 4 jabłka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki oleju
- 50 ml. białego wytrawnego wina
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Na rozgrzanym na patelni oleju zrumienić kotlety schabowe z obu stron i przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Oprószyć solą i pieprzem. Obłożyć startymi jabłkami. Na każdym kotlecie położyć wiórki masła. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 30 minut. Potem mięso podlać winem i dusić do miękkości. Podawać z ziemniakami.
„Przepis nadesłany na konkurs Faceci od Kuchni przez Marzena Gad".