Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki wody
Sposób przyrządzenia:
Czasami brak nam czasu na przyrządzenia tradycyjnego ciasta na spód pizzy, możemy zastąpić drożdże proszkiem do pieczenia co przyśpieszy przygotowanie. Suche składniki dokładnie wymieszać, dodać wodę i dokładnie wyrobić ciasto aż uzyskamy jednorodną pulchną masę. Z wyrośniętego ciasta formować spody pizzy o dowolnym kształcie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C przez około 7 minut aż ciasto lekko się przyrumieni.
Sos:
Składniki:
- 1 szklanka sosu pomidorowego
- 2 pokrojone drobno ząbki czosnku
- pieprz, sól, cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
W rondlu wymieszać składniki sosu, doprowadzić do wrzenia, mieszając gotować 10 minut.
Dodatki:
- 70 dkg młodych szparagów
- 8 dużych pieczarek
- 1/3 szklanki posiekanej szalotki
- 2 posiekane drobno ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ½ szklanki tartego sera mozzarella
Sposób przyrządzenia:
Szparagi oczyścić, zalać wrzątkiem, blanszować 4 minuty, odcedzić i natychmiast schłodzić w zimnej wodzie, odcedzić, osączyć. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, dodać pieczarki, cebulkę, smażyć 5 minut, dodać czosnek, smażyć jeszcze 1 minutę. Spód pizzy posmarować sosem, na nim ułożyć szparagi pokrojone w 3 cm kawałki i pieczarki z dodatkami, oprószyć solą i pieprzem, całość posypać serem. Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C.