Składniki :
1.Boczek wędzony lub parzony lub gotowany ,nie surowy
2.Szynka dowolna w całości,nie w plasterkach
3.Dwie cebule średnicy 4-5 cm
4.Pół surowej papryki (czerwona lub żółta lub zielona)
5.Pieprz kajeński
6.Pieprz czarny
7.Czosnek granulowany
8.Przyprawa ostra do grilla
Sposób przyrządzenia:
Z boczku odcinamy grubą plaster,a następnie kroimy tak żeby uzyskać kwadraty o wym 4-4 cm lub 5-5 cm. Szynkę kroimy tak samo do wielkości plastrów boczku.Grubość plastrów boczku i szynki mniej więcej 5-8 mm.Cebulkę kroimy na plasterki grubości 5 mm.Tak pokrojony boczek posypujemy z jednej strony obficie czosnkiem a z drugiej strony delikatnie pieprzem kajeńskim dosłownie po pare wiórków.Plastry szynki posypujemy z jednej i z drugiej strony delikatnie pieprzem czarnym koniecznie świeżym.Z papryki kroimy cztery pięć kawałków,które posłużą nam jako korek początkowy i końcowy oraz przegródka w środku szaszłyka.Tak przygotowane składniki nabijamy na standartowy patyczek w kolejności : paryka -cebula -plaster boczku-plaster szynki-cebula-plaster boczku-plaster szynki-cebula…i tak aż do wypełnienia patyczka.po wypełnieniu patyczka zatykamy go kawałkiem papryki.obsypujemy w ten sposób przygotowany szaszłyk przyprawą Kamisa z każdej strony i smażymy go na grillu węglowym,lub grillu elektrycznym w ostateczności na oliwie.Można podawać z kiszonymi ogórkami,pieczarkami marynowanymi,pieczywem,musztardą sarepską i koniecznie z dużą ilością pivka.Czas smażenia to około 4 minut z każdej strony,a jako że kształt ma szaszłyk kwadratowy to opiekamy go cztery razy ,tak aby otrzymał ciemnobrokatowy wygląd…
smacznego 🙂
Nowa odsłona popularnego portalu z przepisami kulinarnymi