Składniki:
- 10 dkg drożdży
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki
- 10 dkg masła
- 10 łyżek cukru
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przyrządzenia:
Margarynę, cukier i mleko podgrzać, aż cukier się rozpuści, podzielić na dwie jednakowe części do miseczek. Do jednej części wbić jajka, do drugiej pokruszyć drożdże. Płyn z jajkami zmiksować i dodać do drugiej części z drożdżami, dodać mąkę i dokładnie ręką wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 2 cm, wycinać krążki z dziurką w środku/ środek wycinać kieliszkiem /. Smażyć w głębokim tłuszczu na złocisty kolor, osączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.