Składniki:
• 80 g rukoli
• 2 ząbki czosnku
• 40 g parmezanu
• 40 g orzeszków piniowych
• 125 ml oliwy
• 1 duża cukinia
• 8 pomidorów
Sposób przyrządzenia:
Rukolę oczyścić, opłukać i osuszyć. Kilka ładnych listków odłożyć do dekoracji, resztę pokroić. Czosnek obrać. Parmezan pokroić na kawałki. Rukolę zmiksować z czosnkiem, parmezanem, orzeszkami piniowymi i oliwą na gładką pastę.
Cukinię i pomidory oczyścić, umyć i osuszyć.
Warzywa pokroić w cienkie plastry. Plastry pomidorów i cukini na przemian ułożyć na talerzach tak, aby zachodziły na siebie, wyłożyć trochę pasty i udekorować listkami rukoli.
Pozostałą pastę przełożyć do miseczki i podawać osobno. Warzywne carpaccio podać ze świeżym białym pieczywem. Do przystawki można podać też schłodzone białe wino.