Podaję wspaniały i wielokrotnie wypróbowany przepis na solone śledzie. Nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie smakowały, chyba, że w ogóle nie lubi śledzi, ponadto zawsze się udaje. Ale do rzeczy.
Składniki:
- 30 dag śledzi matiasów (filety)
- 2 duze cebule
- 1/3 szkalnki dobrego oleju lub oliwy
- pół szklanki koncentratu pomidorowego 30%
- 1 łyzka octu spirytusowego
- 1 łyżka miodu pszczeleg
Sposób przygotowania:
1. filety namoczyć na godzinę
2. cebulę pokroić drobno w piórka
3. usmażyć cebulę na oleju, (cebula ma się tylko zeszklić, nie może zmienic koloru i musi być chrupiąca)
4. Na koniec dodać miód i ocet, koncentrat wymieszany z 1/2 szklanki wrzącej wody i jeszcze chwilę gotować.Wystudzić.
5. Odsączyć filety, pokroić ukośnie w paski szerokości 1,5 cm.
6. Zalać filety ostudzonym sosem, zamknąć szczelnie i wstawić na noc do lodówki. Efektywny czas przygotowania około 15 minut.
Renata Rybicka