Składniki:
• 1/2 wieprzowiny np. łopatki
• cebula
• czerwona papryka
• żółta papryka
• mała cukinia
• 3 pomidory
• szczypta chili
• łyżeczka słodkiej zmielonej papryki
• 1 – 2 łyżki soku cytryny
• 2 łyżki oleju
• łyżka posiekanej natki pietruszki
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać. Papryki umyć, oczyścić z nasion. Cukinię umyć, odciąć końce. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niewielkie kawałki, oprószyć solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, mięso obrumienić ze wszystkich stron.
Dodać warzywa przyprawić do smaku papryką chili.
Dusić 30 minut pod przykryciem.
Wlać sok z cytryny, posypać natką pietruszki, wymieszać.
Potrawkę podawać z ugotowanym ryżem.