Składniki:
• ozór wołowy
• 0,5 dag saletry
• 2 dag soli
• płaska łyżeczka cukru
• 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
• 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
• 1 łyżka mielonego jałowca
wywar:
• włoszczyzna
• cebula
• listek laurowy
• 2 – 3 goździki
• 2 – 3 ziarenka ziela angielskiego
• 2 – 3 ziarenka pieprzu
• 2 – 3 ziarenka jałowca
Sposób przyrządzenia:
Umyty ozór osuszyć.
Wymieszać saletrę z solą, zielem angielskim i jałowcem, dokładnie natrzeć tą mieszaniną ozór, ułożyć ciasno w kamiennym lub szklanym garnku, przykryć talerzykiem, obciążyć, wynieść w chłodne miejsce na 8 – 10 dni.
Przewracać co 2 – 3 dni.
Wyjąć ozór, opłukać, włożyć do garnka, dodać włoszczyzny i korzeni, gotować do miękkości na niewielkim ogniu.
Obrać ozór ze skóry, pokroić w ukośne plastry i zalać galaretą sporządzoną z wywaru.