Składniki:
• ząbek czosnku
• 1,4 kg schabu wieprzowego z kością
• sól
• pieprz
• gałązka rozmarynu
• 3 gałązki tymianku
• listek laurowy
• 3 cebule
• 1 kg marchewek
• 3 żółte papryki
• 2 łyżki oliwy
• łyżeczka cukru
• 15 dag mrożonego groszku
• 10 dag śmietany kremówki
• 2 łyżki octu balsamicznego
• zioła prowansalskie
• olej do posmarowania blachy
Sposób przyrządzenia:
Mięso natrzeć roztartym czosnkiem, solą i pieprzem.
Na wierzchu położyć rozmaryn, tymianek i listek laurowy, obwiązać nicią.
Ułożyć na blasze posmarowanej olejem, piec 20 minut w temperaturze 225ºC. Obłożyć cząstkami cebul, polać szklanką wody, dusić 45 minut w temperaturze 175ºC.
Po 30 minutach ponownie wlać szklankę wody. Marchewki pokroić, ugotować (10 minut).
Paprykę pokroić, podsmażyć na oliwie razem z marchewkami i groszkiem.
Dodać ocet, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Sos z pieczenia mięsa zmiksować z cebulami, zagotować ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Mięso podawać z sosem i jarzynką.