Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Befsztyk podlaski

Składniki:

• 40 dag polędwicy lub zrazówki
• 1 dag masła
• 5 dag cebuli
• 5 pieczarek
• 4 ziemniaki
• 2 jaja
• 2 łyżki bulionu
• oliwa

Sposób przyrządzenia:
Mięso pokrajać na porcje, nie zbijać tylko nadać nożem okrągłą formę, posmarować oliwą i dopiero lekko posolić.
Natomiast, aby mięso z solą nie leżało długo, na okrągłej dużej patelni bez rączki rozgrzać masło, wrzucić najpierw cebulę, pokrajaną w plasterki i zaraz na tę cebulę położyć mięso.
Czynność wykonać bardzo szybko. Nie zdejmować patelni z ognia.
Gdy się już mięso zrumieni po jednej stronie, przewrócić widelcem na drugą.
Po jednej stronie położyć obok mięsa duszone w maśle pieczarki, po drugiej – ziemniaki pokrajane w talarki, uprzednio ugotowane w wodzie. A po dwóch stronach przeciwległych – po jednym jajku.
Gdy jaja się zetną, podlać wszystko dwiema łyżkami bardzo mocnego bulionu i podać na stół z patelnią blaszaną, postawiwszy ją na talerzu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *