Składniki:
• 1 kg baraniny z mostku lub łopatki
• 1 szklanka octu
• włoszczyzna
• sól, pieprz
• liść laurowy
• ziele angielskie
• mała główka włoskiej kapusty
• 5 dag słoniny lub skórka wieprzowa
• 2 dag masła
• 2 dag mąki
• łyżka posiekanego koperku
Sposób przyrządzenia:
Baraninę sparzyć gorącym octem, posolić, popieprzyć. W garnku ułożyć warstwę pokrajanych jarzyn, na to baraninę osypaną przyprawami, podlać wodą i gotować. Gdy pieczeń jest już do połowy uduszona, przełożyć do większego rondla, dodać pokrajaną w ćwiartki i sparzoną główkę włoskiej kapusty oraz pokrajaną słoninę lub skórkę wieprzową. Całość zalać przecedzonym wywarem z baraniny.
Dusić do miękkości. Kapustę podprawić mąką zasmażonej w łyżce masła.
Przed wydaniem wsypać zielony koperek.