Składniki:
• 35 dag mrożonych krewetek
• 25 dag gotowanej szynki
• zielona papryka
• czerwona papryka
• cebula
• 2 ząbki czosnku
• puszka pomidorów w zalewie
• szklanka ryżu długoziarnistego
• 3 szklanki gorącego bulionu instant
• 2 łyżki oleju
• 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
• 1/2 liścia laurowego
• łyżeczka sosu sojowego
• 3 krople sosu tabasco
• 2 łyżki natki pietruszki
• łyżeczka pieprzu
• łyżeczka soli
Sposób przyrządzenia:
Ryż opłukać i osączyć. Krewetki rozmrozić, wypłukać pod bieżącą wodą i osączyć.
Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Szynkę pokroić w kostkę. W rondlu rozgrzać olej, włożyć cebulę, czosnek oraz paprykę i dusić na małym ogniu 5 minut, tak aby warzywa się nie przyrumieniły. Dodać pomidory wraz z zalewą, tymianek, liść laurowy, sól, pieprz i 2 szklanki bulionu. Dusić 10 minut, następnie włożyć szynkę, oraz krewetki i zagotować. Dodać ryż, sos tabasco i sos sojowy. Dusić na małym ogniu około 40 minut, aż ryż będzie miękki.
W miarę potrzeby dolewać resztę bulionu. Przed podaniem posypać potrawę natką pietruszki.