Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Baranina duszona z bakłażanami

Przygotowane: 40 minut
Duszenie: 1 godzina
Dla 6 osób (porcja 432 kalorie)

Składniki:

– 500g bakłażanów
– sól, pieprz
– ząbek czosnku
– 750g baraniny
– 2 pomidory
– ½ l bulionu
– po 3 łyżki oleju i masła

Wykonanie:
Bakłażany umyć, osuszyć, odciąć końce, pokroić w plastry, posolić, odstawić na 30 minut. Mięso umyć, pokroić na kawałki. Czosnek i cebule obrać, posiekać. Pomidory umyć, pokroić na kawałki. Bakłażany osuszyć na bibule. Olej i masło rozgrzać na patelni, plastry bakłażanów obsmażyć z obu stron na rumiano. Wyjąć, osączyć z tłuszczu na papierze.
Mięso obsmażyć na tym samym tłuszczu, przełożyć do rondla. Cebule i czosnek podsmażyć na złoto, razem z pomidorami dodać do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem, wlać bulion, dusi pod przykryciem 30 minut.
Dołożyć bakłażany, dusić jeszcze przez 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *