Przygotowanie: 1,5 godziny
Duszenie: 3 godziny
Dla 6 osób (porcja 433 kalorii)
Składniki:
– 1 kg wołowiny (część od ogona, biodrówka)
– 200g boczku
– 10 małych cebulek
– 2 ząbki czosnku 5 ziaren pieprzu
– listek laurowy
– sól , pieprz
– tymianek
– łyżka mąki
Wykonanie: Wołowinę pokroić w kostkę o boku ok. 5cm. Cebulki i czosnek brać. Czosnek posiekać. Boczek pokroić w słupki, włożyć do rondla, stopić, przełożyć na talerz.
Mięso zrumienić w powstałym tłuszczu, dodać cebulki i czosnek, przesmażyć. Podlać bulionem, włożyć listek laurowy i ziarna pieprzu.
Dusić około 3 godziny na małym ogniu. Na 15 minut przed końcem duszenia włożyć skwarki z boczku. Przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Trzy łyżki sosu odlać, rozprowadzić w nim mąkę, połączyć z pozostałym sosem, zagotować mieszając.
Z winem Wołowina będzie smaczniejsza, jeśli zamiast bulionu użyjemy szklanki czerwonego wina i można też dodać pieczarki