Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pikantna sałatka z indykiem

Składniki:

• 40 dag piersi indyka
• łyżka oleju
• 1/2 ogórka
• pęczek dymki
• duży pomidor
• pęczek rzodkiewek
• 1/2 pęczka szczypiorku
• 1/2 pęczka koperku
• 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
• łyżka musztardy
• 7 łyżek oliwy
• szczypta cukru
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso opłukać, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie zmniejszyć ogień i dosmażyć po 5 minut z każdej strony. Mięso ostudzić, pokroić na wąskie paseczki.
Dymkę i rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić na cienkie krążki. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na ćwiartki, a potem na talarki. Pomidor umyć, pokroić w kostkę. Szczypiorek i koperek opłukać i drobno posiekać. Warzywa i mięso włożyć do miski. Ocet lub sok, sól, pieprz, cukier i oliwę roztrzepać widelcem, aż składniki się połączą.
Tym sosem polać sałatkę.
Całość dokładnie wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *