Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń cielęca korzenna

Składniki:


• 1 kg cielęciny pieczeniowej
• 10 dag słoniny
• 4 łyżki śmietany
• łyżka przypraw (imbir, goździki, gałka muszkatołowa i szałwia)
• skórka otarta z połowy cytryny
• vegeta
• sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, wymieszanymi sproszkowanymi przyprawami i skórką z cytryny.
Odstawić na dwie godziny do lodówki.
Słoninę drobno pokroić, stopić na patelni i zrumienić na niej mięso ze wszystkich stron, posypać vegetą, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem (w trakcie duszenia uzupełniać sos wodą).
Pod koniec duszenia wlać śmietanę, doprawić sos do smaku i jeszcze chwilę trzymać na ogniu.
Podawać z ziemniakami z wody bądź kopytkami i sałatą w sosie winegret.
Pieczeń korzenną można podawać również na zimno jako przystawkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *