Składniki:
- 4 plastry polędwicy wołowej (20 dag każdy),
- 3 średnie cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki mąki,
- 4 łyżki smalcu,
- 3 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki,
- 2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki kminku,
- 75 dag ziemniaków,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 4 zielone papryki,
- 4 pomidory,
- 6 debreczynśkich kiełbasek (można zastąpić cienkimi parówkami)
Sposób przyrządzenia:
Cebulę drobno pokroić. Czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso lekko posolić, obtoczyć w mące i obsmażyć na smalcu. Następnie włożyć do dużego garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebule na złoty kolor. Posypać sproszkowaną papryką, solą, majerankiem, kminkiem i czosnkiem. Podlać 100 ml wody, zagotować i przelać do garnka z polędwicą. Dusić 40-50 min. pod przykryciem. W razie potrzeby dolać trochę gorącej wody. Po upływie 20 min. obrać i pokroić w ćwiartki ziemniaki. Paprykę drobno pokroić, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Kiełbaski pokroić w plasterki. Ziemniaki i kiełbaski ułożyć obok warzyw na mięsie. Dolać tyle wody aby wszystko było do połowy przykryte. Dusić pod przykryciem jeszcze ok. 20 min.