Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Placek śmietanowy z malinami lub truskawkami

Kruche ciasto:

  • 190 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 125 g masła,
  • 75 g cukru,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 jajo

Masa;

  • 500 ml mleka,
  • 1 op. budyniu waniliowego,
  • 500 g kwaśnej śmietany,
  • tłuszcz do formy,
  • cukier puder

Ciasto:
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, posiekanego masła, cukru, mleka i jaja zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić ok. 30 minut. Tortownicę (26 cm średnicy) natłuścić, wyłożyć ciastem i uformować niewysoki brzeg.
Masa i przygotowanie:
4 łyżki mleka wymieszać z proszkiem budyniowym. Pozostałe mleko zagotować, dodać budyń i ponownie zagotować. Naczynie zdjąć z ognia, budyń wystudzić, co jakiś czas mieszając. Do budyniu dodać śmietanę, wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto.

Piekarnik rozgrzać do 175°C. Na masę budyniowo-śmietanową wyłożyć maliny Ciasto piec ok, 60 minut, wyjąć z piekarnika i wystudzić. Placek podawać oproszony przesianym cukrem pudrem.

1 comment for “Placek śmietanowy z malinami lub truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *