Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gofry czekoladowe z owocami

Składniki:

  • 10 dag mlecznej czekolady,
  • 400 ml soku wiśniowego,
  • 10 dag mączki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki rumu,
  • 3 banany
  • 7,5 dag mąki,
  • 25 dag masła,
  • 10 dag cukru,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 75 ml mleka,
  • 10 dag wiórków czekoladowych,
  • cukier waniliowy, olej, sól.

Sposób przyrządzenia:
Sok wiśniowy zagotować. 2 dag mąki ziemniaczanej rozmieszać z rumem. Dodać do soku i powtórnie zagotować. Czekoladę połamać i stopić na parze. Masło ze szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym, utrzeć na krem. Wbijać kolejno jajka. Dodać mleko płynną czekoladę, wiórki czekoladowe, mąkę pszenną wraz z pozostałą mąką ziemniaczaną. Gofrownicę rozgrzać, posmarować olejem. Wlewać po 2-3 łyżki ciasta. Piec. Gotowe posypać cukrem pudrem i pokrojonymi bananmi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *