Składniki:
• 2 karpie (po 1 kg)
• 4 cebule
• 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
• 2 kopiaste łyżki cukru
• 10 zmielonych migdałów
• 1 płaska łyżka rodzynek
• 1 łyżka żelatyny
• sól
Sposób przyrządzenia:
Karpie oskrobać, oprawić, umyć, pokroić w dzwonka. Na dnie rondla ułożyć pokrojone w talarki 2 cebule. Posypać połową pieprzu, obranych ze skórki i posiekanych migdałów, (najpierw je sparzyć przez 0.5 godziny), cukru i soli. Ułożyć na tym dzwonka ryb. Całość przykryć połową cebuli, resztą cukru, migdałów i pieprzu. Wlać tyle wody, by przykryła rybę. Gotować na bardzo małym ogniu 45 minut. Żelatynę zalać 1 szklanką zimnej wody, a gdy napęcznieje podgrzać. Po 45 minutach przybrać rybę rodzynkami, wlać szklankę żelatyny i odstawić do zastygnięcia.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez Xawier.
1 comment for “Karp na słodko”