Składniki:
• 1,5 kg wołowego mięsa pieczeniowego
• 3 marchewki
• pietruszka
• kawałek selera
• 2 cebule
• mała puszka fasoli szparagowej
• 2 łyżki masła roślinnego
• łyżka masła
• szklanka czerwonego wina
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso zbić mocno, natrzeć solą, odstawić na półtorej godziny.
Następnie obrumienić na maśle roślinnym.
Jarzyny obrać, umyć, pokroić w plastry.
Na dnie rondla ułożyć połowę warzyw, na nich mięso, przykryć resztą warzyw.
Zalać szklanką czerwonego wina, dodać przyprawy, masło i dusić pod przykryciem, aż wołowina będzie miękka. Mięso wyjąć, wystudzić, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku.
Połową warzyw obłożyć mięso.
Pozostałe przetrzeć przez sito, połączyć z sosem, podgrzać i wlać do sosjerki.
1 comment for “Pieczeń wołowa ŕ la jardiničre”