Składniki:
- 4-5 udek z kurczaka
- jarzynka ( marchew, seler, pietruszka, por i kapusta )
- 1 duża czerwona papryka
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła lub margaryny
- 1 łyżka ketchupu ( ostrego – meksykański )
- sól, pieprz, papryka ostra
- bazylia i szczypta estragonu
- szczypior
- makaron ( drobny )
Sposób przyrządzenia:
Udka gotujemy w 1,5 litrze wody, aż zmiękną. Dodać pokrojone jarzyny, podgotować uzupełniając wyparowaną wodę. Cebulę i czosnek pokroić drobno i usmażyć na tłuszczu do zeszklenia. Pomidory bez skórki i paprykę bez nasion kroimy na kawałki i dodajemy do cebuli. Dusić na małym ogniu, aż papryka będzie miękka a sok trochę odparuje.
Miksujemy dokładnie i dodajemy do wywaru z miękkimi juz jarzynami. Dodać ketchup i przyprawy. Zagotować. Mięso oddzielamy od kostek i wrzucamy z powrotem do zupy. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem i posypujemy świeżym, pokrojonym szczypiorem.