Składniki:
• 1,5 kg polędwicy
• łyżka mąki
• płaska łyżeczka szałwi
• gałązka świeżego rozmarynu lub łyżeczka suszonego
• pół szklanki bulionu
• 2 – 3 łyżki oliwy
• kieliszek brandy
• 1,5 łyżeczki czarnego pieprzu
• sól
Sposób przyrządzenia:
Pieprz ziarnisty grubo zemleć, wymieszać z ziołami i mąką.
Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą, obtoczyć w mieszance mąki i przypraw i odstawić na 30 minut.
Następnie zrumienić na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, skropić brandy, podlać gorącym bulionem, przykryć i wstawić do gorącego piekarnika na 20 – 30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę.
Pokroić mięso na plastry i przełożyć na wygrzany półmisek. Sos podać w sosjerce.
1 comment for “Polędwica z pieprzem”