Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Sałatka Nicejska

Co to znaczy sałatka nicejska, czyli "salat Nicoise". Jest to sałatka z jarzyn z dodatkiem ryby, zwłaszcza tuńczyka i raczej tylko tuńczyka o ile ja wiem. Komponuje się ją z pomidorów, oliwek, ugotowanych i krojonych w kostkę ziemniaków, jajek (na twardo), zielonej sałaty i innych gatunków sałaty "mesclun" czyli mieszanek sałat, można dodać pomidory w ćwiartkach. Zestaw i proporcje są dowolne wg. Julii Child. Robić i przyprawić do smaku oliwą, cytryną lub octem winnym, solą i pieprzem. Nie ma reguły. Oliwki i feta ser, cebula w piórkach, ząbek czosnku i różne świeże zioła są dowolne, zależy od inwencji tego, kto przyrządza. A teraz podaje sałatę wg, Julii Child.

Składniki:

• 1 duża czerwona cebula przekrojona na pół i cienko poszatkowana
• 1 duża zielona papryka przekrojona na 4 części bez pestek i pokrojona w makaronik
• szklanka zielonych lub czarnych oliwek bez pestek pokrojonych w cienkie plasterki,
• 2-3 szklanki małych pomidorków czerwonych i żółtych (specjalne odmiany) ale można użyć jakie się ma w zastępstwie,
• 2 szklanki zielonej fasolki bez nici i zblanszowanych, ochłodzonych,
• pół szklanki vinegrette (osobny przepis),
• 4 jajka na twardo w ćwiartkach,
• 1/3 szkl. majonezu
• anchovies z puszki w oliwie ( jak kto lubi, jak nie – można opuścić),
• większa puszka tuńczyka w oliwie lub 2 mniejsze,
• bazylia dla dekoracji.

Wykonanie:

Cebule roztrząsnąć i ułożyć w kopczyk na środku talerza lub półmiska. Paprykę podzielić na równe 2 porcje i ułożyć w 2 przeciwstawnych miejscach talerza, tak samo oliwki i pomidorki i inne składniki, kolejno, nie mieszając, symetrycznie, dalej fasolka wymieszana z majonezem i pomiędzy warstwami składników cząstki jajka na twardo, i
ziemniaki w kostce, żeby była symetryczna kompozycja.
Pokryć jajka majonezem i cząstkami anchovies i polać oliwa z nich (lub nie, jak się nie lubi), tuńczyk z puszki w oliwie ułożyć na posiekanej cebuli w środku sałaty oraz naokoło sałaty na talerzu. Całość polać lekko vinegrette( 1/3 szkl.) i majonezem i ozdobić bazylią.
Vinegrette w słoiku wg Jacgues Pepin (jeden z najlepszych współczesnych mistrzów francuskiej kuchni). 2 łyżki siekanego czosnku i 2 łyżki musztardy DIJON, pół łyżki soli, 1/4 łyżki świeżo mielonego pieprzu, 1/4 szkl. czerwonego lub białego octu winnego, szklanka extra virgin oliwy lub oliwy z nasion ("pinut oil") albo kombinacja obydwu. Wszystko włożyć do słoika ze szczelną zakrętką (twist), dobrze potrząsnąć, doprawić octem lub
oliwą wg gustu. Można trzymać w lodówce co najmniej 2 tyg.
Jest to przepis najlepszych mistrzów kuchni, ale można sobie zmienić wg gustu, opuścić cos, czego się nie lubi czy zastąpić czymś. To do uznania.

1 comment for “Sałatka Nicejska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *