Składniki:
- 1 kurczak o wadze około 1,5 kg
- 1 cebula
- 1 bułka kajzerka
- 2 łyżeczki musztardy stołowej
- 2 jajka
- sól, pieprz
- olej
- 25, 30 dkg mrożonej mieszanki warzyw
Sposób przyrządzenia:
Jajka umyć, wbić do miski, zmiksować z musztardą i śmietaną. Mieszankę warzywną lekko rozmrozić na sicie, zalać wrzątkiem, gotować 3 minuty, odcedzić. Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem. Bułkę pokroić w drobną kostkę, połączyć z przygotowaną wcześniej masą jajeczną, dodać rozmrożone warzywa, przyprawić do smaku solą i pieprzem, starannie wymieszać. Wnętrze kurczaka wypełnić przyrządzonym nadzieniem, zaszyć bawełnianą nicią lub spiąć wykałaczkami. Piec przez około 60 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.