Składniki:
- 1 średniej wielkości kurczak
- 25 dkg mielonego, mieszanego mięsa
- 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
- 1 bułka kajzerka
- 1 marchewka
- 1 jajko
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć. Wyluzować i usunąć kości z tuszki starając się jak najmniej uszkodzić skórę. Ewentualne uszkodzenia zaszyć biała, bawełnianą nicią. Mięso przyprawić, natrzeć rozgniecionym czosnkiem, odłożyć w chłodne miejsce. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, posiekana natka pietruszki, obraną i starta na drobnej tarce marchewka i namoczoną wcześniej, odciśniętą z nadmiaru wody bułką, doprawić, dodać posiekane 2 ząbki czosnku. Nadziewamy pozbawionego kości kurczaka i spinamy go wykałaczkami lub zaszywamy Pieczemy przez 80 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 C obracając i polewając wytwarzającym się sosem.