Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak faszerowany mięsem mielonym

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kurczak
  • 25 dkg mielonego, mieszanego mięsa
  • 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz


 

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, dokładnie osuszyć. Wyluzować i usunąć kości z tuszki starając się jak najmniej uszkodzić skórę. Ewentualne uszkodzenia zaszyć biała, bawełnianą nicią. Mięso przyprawić, natrzeć rozgniecionym czosnkiem, odłożyć w chłodne miejsce. Mięso mielone wymieszać z jajkiem,  posiekana natka pietruszki, obraną i starta na drobnej tarce marchewka i namoczoną wcześniej, odciśniętą z nadmiaru wody bułką, doprawić, dodać posiekane 2 ząbki czosnku. Nadziewamy pozbawionego kości kurczaka i spinamy go wykałaczkami lub zaszywamy Pieczemy przez 80 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 C obracając i polewając wytwarzającym się sosem.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *