Składniki:
- • 6 listków żelatyny
- • 20 ml rumu
- • opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki kremówki
- 2 łyżki cukru
- kawałek cynamonu
- składniki na owoce w syropie
- 1/2 szklanki cukru
- 40 ml soku pomarańczowego
Wykonanie:
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Zgotować kremówkę z dodatkiem mleka, cukru, cukru waniliowego i cynamonu. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać i ostudzić. Wlać rum, dokładnie wymieszać i przelać przez sito. Mieszankę przełożyć do foremek wypłukanych zimną wodą i pozostawić na noc. Podgrzać w garnku sok pomarańczowy z cukrem, aż cukier się rozpuści. Owoce przebrać, wymyć, polać syropem i ostudzić. Przed podaniem zanurzyć foremki w gorącej wodzie i wyjąć zawartość na talerzyki. Podawać udekorowaną listkami mięty.