Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chleb ziemniaczany

Składniki:

  • 30g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 5 łyżek letniego mleka
  • 375 g mąki
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • tłuszcz do formy

Sposób przyrządzenia:
Z drożdży, cukru, mleka i odrobiny mąki wymieszać niezbyt gęstą masę. Obrane ziemniaki drobno zetrzeć i odcisnąć i szybko wymieszać z ciastem. Sok przelać do oddzielnego naczynia.
Dodać jajka, sól, resztę mąki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia ok. 20 min.
Sok z ziemniaków odlać a osadzoną skrobię dodać do ciasta i wymieszać. Wlać do formy chlebowej i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Powinno podwoić swoją objętość.
Piec w temp. 200 st. Ok. 65 min.
Upieczony chleb wyjąć dopiero po ostudzeniu.
UWAGA! chlebek szybko trzeba zjeść, bo równie szybko niestety się psuje. Ale jest smaczny, troszkę inny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *