Składniki:
- 30g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżek letniego mleka
- 375 g mąki
- 500 g obranych ziemniaków
- 4 jajka
- szczypta soli
- tłuszcz do formy
Sposób przyrządzenia:
Z drożdży, cukru, mleka i odrobiny mąki wymieszać niezbyt gęstą masę. Obrane ziemniaki drobno zetrzeć i odcisnąć i szybko wymieszać z ciastem. Sok przelać do oddzielnego naczynia.
Dodać jajka, sól, resztę mąki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia ok. 20 min.
Sok z ziemniaków odlać a osadzoną skrobię dodać do ciasta i wymieszać. Wlać do formy chlebowej i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Powinno podwoić swoją objętość.
Piec w temp. 200 st. Ok. 65 min.
Upieczony chleb wyjąć dopiero po ostudzeniu.
UWAGA! chlebek szybko trzeba zjeść, bo równie szybko niestety się psuje. Ale jest smaczny, troszkę inny.