Składniki:
- 25 dag suszonych śliwek
- 4 łyżki brandy
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 12 dag masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 żółtka
- 1/4 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 150 ml gęstej śmietany
- 1 laska wanilii (roztarta)
- 3 jajka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki dżemu morelowego
- 1 łyżka koniaku lub brandy
Sposób przyrządzenia:
Suszone śliwki zalać brandy i pozostawić, aż wchłoną część alkoholu. Mąkę, sól, masło, cukier i żółtka szybko zagnieść na stolnicy za pomocą noża. Uformować kulę i odstawić do lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i rozłożyć w okrągłej formie. Przed upieczeniem ciasto należy nakłuć widelcem, aby nie podnosiło się w formie. Piec przez około 20 min. w temperaturze 200°C. Na wierzchu ciasta równomiernie rozłożyć namoczone śliwki. W misce utrzeć jaja z cukrem i śmietaną, dodać roztartą wanilię. Wylać na wierzch ciasta i piec przez około 25 min, aż nadzienie się zestali. Po upieczeniu glazurować przetartym i podgrzanym dżemem morelowym z dodatkiem koniaku lub brandy. Tartę można podawać na ciepło lub na zimno opruszoną cukrem pudrem.