Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ciastka lub paluszki drożdżowe

Skład:paluchy19dy.jpg
50dkg mąki
20dkg margaryny (z masłem nie wyjdą)
szklanka śmietany, (można zastąpić mlekiem słodkim lub kwaśnym, będą mniej
kaloryczne)
4dkg drożdży
1 kopiasta łyżka cukru

pół łyżeczki soli

Sposób wykonanie:
Przesiana mąkę posiekać nożem z margaryną, a potem rozetrzeć dłońmi na "piasek". Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać śmietanę, dodać soli, wymieszać i wlać do (dołka)maki, zarobić nożem, a potem szybko wyrobić ręcznie. Wałkować na ok. 0,5 cm, wykrawać kwadraty ok. 6 cm, na środek nakładać nadzienie i składać po przekątnej na pół, NIE ZALEPIAC!, posmarować rozbełtanym jajkiem, posypać grubym kryształem cukrem, piec na wysmarowanej margaryna blasze w temp.200 -220 C na jasnozłoty kolor – ok. 20 min. Ciastka zlepia się SAME w
czasie pieczenia. Jeść po ostygnięciu. Przepyszne!


Nadzienie: (do wyboru)paluchy23lx.jpg
marmolada, gesty dżem, powidła śliwkowe, cząstki jabłek, masa serowa jak do naleśników , masa makowa jak do makowca, masa z orzechów lub migdałów (zmielone wymieszać z ubitym białkiem, cukrem pudrem i wanilia na gęsto)

Słone paluszki – ciasto to samo, tylko zwiększyć ilość soli do 1 łyżeczki. Ukształtować np. wąski wałek, kroić na odcinki i wytaczać wałeczki na grubość małego palca – ok. 10 cm długości. Smarować jajkiem, posypywać gruba solą zmieszana z kminkiem, lekko dociskając. Ci z Was, którzy nie lubią kminku mogą go opuścić i ewentualnie zastąpić czarnuszka, sezamkami czy nawet posypać troszkę suszonych ziółek.
Zdjęcia autorstwa JotHa

To jest ciasto bez jaj i cukru (oprócz dodatku do drożdży) i nie ma być,
słodkie nadzienie i cukier po wierzchu wystarcza.
Na pewno się uda, nic się nie będzie kleić, ale radzę robić w miarę szybko i
lepiej w chłodnym pomieszczeniu, bo ma tendencje do rozrzedzania, ale z tej
ilości zawsze się uda, zanim to się stanie. Można robić na słodko i słono

3 comments for “Ciastka lub paluszki drożdżowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *