Skład:
50dkg mąki
20dkg margaryny (z masłem nie wyjdą)
szklanka śmietany, (można zastąpić mlekiem słodkim lub kwaśnym, będą mniej
kaloryczne)
4dkg drożdży
1 kopiasta łyżka cukru
pół łyżeczki soli
Sposób wykonanie:
Przesiana mąkę posiekać nożem z margaryną, a potem rozetrzeć dłońmi na "piasek". Drożdże rozetrzeć z cukrem, wlać śmietanę, dodać soli, wymieszać i wlać do (dołka)maki, zarobić nożem, a potem szybko wyrobić ręcznie. Wałkować na ok.
czasie pieczenia. Jeść po ostygnięciu. Przepyszne!
Nadzienie: (do wyboru)
marmolada, gesty dżem, powidła śliwkowe, cząstki jabłek, masa serowa jak do naleśników , masa makowa jak do makowca, masa z orzechów lub migdałów (zmielone wymieszać z ubitym białkiem, cukrem pudrem i wanilia na gęsto)
Słone paluszki – ciasto to samo, tylko zwiększyć ilość soli do 1 łyżeczki. Ukształtować np. wąski wałek, kroić na odcinki i wytaczać wałeczki na grubość małego palca – ok.
Zdjęcia autorstwa JotHa
To jest ciasto bez jaj i cukru (oprócz dodatku do drożdży) i nie ma być,
słodkie nadzienie i cukier po wierzchu wystarcza.
Na pewno się uda, nic się nie będzie kleić, ale radzę robić w miarę szybko i
lepiej w chłodnym pomieszczeniu, bo ma tendencje do rozrzedzania, ale z tej
ilości zawsze się uda, zanim to się stanie. Można robić na słodko i słono
3 comments for “Ciastka lub paluszki drożdżowe”