Składniki:
- 1 kg pieczarek
- 1 kg kiełbasy wiejskiej
- 1 kg cebuli
- 1 kg czerwonej papryki
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- ½ szklanki ostrego keczupu
- szczypta ostrej mielonej papryki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, kiełbasę w paseczki, oczyszczone pieczarki w plasterki i podsmażyć na oliwie. Przełożyć do rondla, podlać 2 szklankami wody i poddusić na małym ogniu około 10 minut, doda pokrojoną w paseczki paprykę , keczup i koncentrat pomidorowy, gotować 35 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do wyparzonych słoiczków i pasteryzować około 30 minut. Doskonała błyskawiczna potrawa w zimie.