Składniki:
• 30 dag piersi z kurczaka
• 10 dag najzwyklejszej szynki
• 2/3 szklanki rzeżuchy
• 4 szklanki rosołu drobiowego (czyli 2 kostki w litrze wody)
• łyżka sosu sojowego
• łyżka mąki ziemniaczanej
• łyżeczka przyprawy "jarzynka"
• spora szczypta imbiru
Sposób przyrządzenia:
Zaczynamy od błyskawicznego marynowania kurczaka – sos sojowy mieszamy z imbirem, po czym zalewamy nim pokrojone w wąskie paski mięso. Odstawiamy na 1/2 godziny. Po upływie tego czasu gotujemy litr wody. Kurczaka obtaczamy w mące wymieszanej z "jarzynką". Do wrzątku wrzucamy kostki rosołowe, solidnie mieszamy, wrzucamy kurczaka i trzymamy na niewielkim ogniu przez 5 minut. Szynkę kroimy na cienkie paski (bez tłuszczu!), rozkładamy na dnie talerzy, zalewamy zupą i posypujemy obficie rzeżuchą.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki trunksql.