Składniki:
• 2 piersi z kurczaka
• sól
• pieprz
• 1por
• 2 cebule
• 2 marchewki
• 1 ząbek czosnku
• 1 filiżanka poszatkowanej białej kapusty
• 2 łyżki oleju
• 3/4 l rosołu (z kostki)
• 100 g szklistego makaronu
• 12 czarnych grzybków mung
• 2 łyżki sosu sojowego
• szczypta cukru
• łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przyrządzenia:
Mięso kurczaka opłukać, osączyć, posypać solą i pieprzem drobno pokroić. Warzywa obrać i umyć. Pora i cebulę pokroić w paski, Naciętą wzdłuż marchewkę-w cięte plasterki, czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa dusić 5minut na rozgrzanym oleju, następnie dodać rosół i mięso. Gotować 15 minut na małym ogniu. Makaron i grzyby włożyć na 10 minut do ciepłej wody następnie odcedzić i podgrzewać jeszcze 5 minut w zupie. Zupę doprawić sosem sojowym, solą, pieprzem i cukrem. Na sam koniec rozrobić mąkę ziemniaczaną w wodzie i wlać mieszając.
Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki trunksql.