Składniki:
- główka kapusty
- 4 ogórki kiszone
- 2 pomidory
- 10 dag sera owczego
- natka
- 1/2 kubka śmietany kremówki
- sól
- pieprz
Sos:
- 6 łyżek oleju lub oliwy
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
- pół strączka ostrej papryczki
- 2 łyżki posiekanych ziół ( pietruszka, szczypiorek,
- trybula, estragon )
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Kapustę poszatkować po czym zalać osolonym wrzątkiem i gotować około 5 minut.
W między czasie ogórki pokroić w plasterki, pomidory na mniejsze kawałki a ser w kostkę.
Kapustę odsączyć i wymieszać z resztą składników.
Dodać jeszcze śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Następnie wszystkie składniki podane na sos dokładnie ze sobą wymieszać i polać sałatkę.