Składniki:
- 2 duże marchewki
- 1/4 małej kapusty włoskiej
- pietruszka
- kawałek pora
- mały seler
- ogórek kiszony
- jabłko
- 3 łyżki oliwy
- łyżka soku z cytryny
- sól
- cukier
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, obrać, wypłukać i odsączyć. Marchewkę, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ewentualnie pokroić w drobna kosteczkę). Wymieszać z olejem oraz sokiem z cytryny. Kapustę drobno poszatkować, osolić, wygnieść w rękach. Obrać ogórka kiszonego i jabłko i pokroić w drobną kostkę. Umyć por i pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki surówki włożyć do miski i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i cukrem. Podawać do obiadu.
Przepis nadesłany na konkurs Godin przez m258