Składniki:
- 300g wędzonki ( wędzona szynka, golonka lub coś innego )
- 400g młodego groszku konserwowego ( netto )
- jarzynka ( pietruszka, seler, marchewka, por lub mrożona mieszanka )
- natka pietruszki
- szczypior
- majeranek, estragon, bazylia, słodka papryka, pieprz, sól
- bułka na grzanki
- olej czosnkowy z oliwek
Sposób przyrządzenia:
W 1,5 l wody wygotowujemy wędzonkę, aż zmięknie. Wyciągamy ją z garnka. Uzupełniamy wygotowaną wodę i wrzucamy oczyszczone jarzyny. Gdy zmiękną, miksujemy je i wrzucamy z powrotem do wywaru razem z pokrojoną natką pietruszki .
Całą zawartość puszki z groszkiem miksujemy i wrzucamy do wywaru. Zagotowujemy.
Zupę doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką. Dorzucamy sporo majeranku, trochę bazylii i bardzo niewiele estragonu ( ma b.silny smak i zapach ).
Bułkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
Część wędzonki kroimy na kawałki i wsypujemy do talerza, nalewamy zupę, wrzucamy grzanki i posypujemy szczypiorem.