Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki z piersi kurczaka

 

Składniki:

• 50 dkg piersi kurczaka (lub indyka)
• 3-4 cebulki czerwone
• 3 łyżki sosu sojowego
• 3 łyżki cukru
• łyżeczka imbiru (lub kawałek świeżego)
• ząbek czosnku
• 3 łyżki octu winnego
• 2 łyżki oliwy
• sól
 

Sos:
• 3 łyżki koncentratu pomidorowego
• 1/2 szklanki octu winnego
• 5 dkg cukru
• łyżeczka mąki ziemniaczanej
• szklanka rosołu.

Sposób przyrządzenia:
Piersi kurczaka kroję na kawałki.
W miseczce mieszam sos sojowy, ocet, oliwę, imbir, czosnek, sól. Wkładam kawałki kurczaka i odkładam na godzinę w chłodne miejsce.
Cebule obieram i przekrajam na pół.
a patyczki do szaszłyków nadziewam naprzemian cebulę i kawałki kurczaka.
Griluję ok. 10 minut, obracając z każdej strony. Podaję z sosem.
Sos: Mąkę ziemniaczaną mieszam z zimnym rosołem, dodaję koncentrat pomidorowy i ocet. Poprawiam cukrem i szczyptą soli. Gotuję na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Podaję do szaszłyków zimny.

Przepis została nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.

1 comment for “Szaszłyki z piersi kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *