Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pasta z brokułami

Składniki:


• makaron "muszelki",
• czosnek,
• brokuły,
• sól,
• pieprz,
• oliwa z oliwek,
• śmietana 34%,
• wino,
• mleko,
• słodka papryka w proszku.

Sposób przyrządzenia:
Siekamy drobno czosnek, na patelni rozgrzewamy małą ilość oliwy z oliwek. Rzucamy na to posiekany czosnek. Po kilku minutach dodajemy do tego drobno pocięte brokułki. Smażymy delikatnie jakieś 4 minuty. Zmniejszamy ogień i podlewamy całość mlekiem do uzyskania jasnego koloru sosu na patelni. Dusimy jakieś 5 minut, ciągle rozdrabniając brokułki drewnianą łyżką. Podlewamy winem. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką w proszku. Dodajemy gęstą śmietanę i wszystko mieszamy aż do zagotowania. Dodajemy makaron i mieszamy.

Przepis został nadesłany na Drugą Edycję Konkursu Pychotki przez trunksql.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *