Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szarlotka cesarska

Składniki:

  • 8 jabłek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ½ szkl. deserowego białego wina
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 ½ szkl. mąki
  • ½ kostki masła
  • 1 szkl. cukru pudru
  • filiżanka orzechów
  • filiżanka cukru
  • tłuszcz do formy
     

Sposób wykonania:

  1. Jabłka pokroić na cwairatki które wyłożyć na dnie formy wysmarowanej obficie tłuszczem.
    Posypać je rodzynkami, cukrem oraz cukrem waniliowym i polać całość winem.
    Następnie masło utrzeć razem z cukrem oraz mąka.
    Powstałe ciasto pokruszyć i posypać jabłka, tak aby całe były przykryte.
    Na kruszonce posypać jeszcze posiekane orzechy.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 30 minut.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *