Składniki:
- 500g wołowiny
- 1 cebula
- tłuszcz do smażenia
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 2-3 grzybki suszone
- 150g kiełbasy ( najlepsza krakowska sucha ale może być inna)
- Przyprawy: liść laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 jagód jałowca, tymianek, rozmaryn, majeranek, papryka słodka, sól, pieprz.
- śmietana
Sposób przyrządzenia:
Wołowinę kroimy w grubą kostkę, obtaczamy w mące i wrzucamy na bardzo gorący tłuszcz. Smażymy z każdej strony na dużym ogniu uzupełniając tłuszcz. Tak smażona wołowina zachowa smak i będzie soczysta.
Wrzucamy mięso z patelni do rondla o szerokim dnie. Zalewamy patelnię wodą i wlewamy ją ( wodę) do rondla z mięsem. Woda powinna całkowicie przykryć kawałki mięsa.
Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w słupki kiełbasę i suszone grzyby.
Dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, rozgnieciony jałowiec i w bardzo niewielkich ilościach majeranek, rozmaryn i paprykę. Sól i pieprz dodamy później, ponieważ kiełbasa doprawi nam sos.
Zagotowujemy i dusimy ok. 3 godzin, na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i uzupełniając wygotowująca sie wodę ( ok.3 razy ).
Gdy mięso jest miękkie i woda odparowana do połowy, dodajemy przecier pomidorowy, śmietanę rozprowadzoną sosem i dopiero teraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pyszne z makaronami, kluskami, ziemniakami, kasza…..
Nie zapominajmy podać surówki np. z selera i jabłka. Niesamowita pychota. Smacznego!