Składniki:
- 500g fasoli szparagowej Mamut
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Fasolkę myjemy i umieszczamy w garnku z osoloną wodą. Gotujemy, aż trochę zmięknie ( ok.15-20 min.).
Po odcedzeniu fasoli odcinamy końcówki z ogonkami. Nie odcinamy ogonków przed gotowaniem, ponieważ wygotowuje się smak i witaminy, a także otrzymamy " rozwodnione" strąki.
Kroimy strąki fasoli w poprzek na cienkie paseczki, cebulę w kostkę i wrzucamy do garnka z roztopionym tłuszczem. Smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 15 minutach zmniejszamy ogień, dodajemy przyprawy i smażymy dalej, aż fasola będzie miękka a cebula się zeszkli ( ok. 15 min. ).
Kto lubi fasolkę słodkawą, może nie dodawać kwasku.