Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pyzy poznańskie (kluchy na parze)

Składniki:

  • 20 dag drożdży
  • 400 g mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 2 jaja
  • 2,5 łyżeczki margaryny
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • sól

Sposób przygotowania:
Drożdże, cukier wymieszać z łyżką ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą część mąki przesiać na stolnicy i połączyć z resztą mleka, z jajami i wyrośniętym rozczynem. Posolić. Ciasto wyrabiać aż do pojawienia się pęcherzyków powietrza. Dodać stopioną margarynę, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Garnek z wrzącą wodą obwiązać czystą lnianą ściereczką. Z ciasta uformować małe kulki i układać je na ściereczkę. Przykryć i gotować ok. 20 min.
Pyzy podawać z kaczką i z czerwoną kapustą.

2 comments for “Pyzy poznańskie (kluchy na parze)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *