Skład:
- 20dkg suszonych moreli
- 1/2kg cielęciny bez kości
- Rodzynki
- masło,
łyżeczka curry - 1/2szkl. śmietany (zamiast można użyć jogurtu)
- sól,pieprz, cukier.
Sposób wykonania:
Opłukane morele zaląc zimna woda (mało) i zostawić do odmoczenia. Opłukane i
osuszone mięso pokroić w dowolne kawałki, posolić i posypać pieprzem, krotko
obsmażyć naokoło. Przełożyć do rondla, dodać masło, curry, morele z woda, w
której się moczyły. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. pół godz. Na
kilka minut pod końcem wrzucić opłukane rodzynki, dusić dalsze 5 min. sos
doprawić do smaku i dodać śmietanę (niekoniecznie) rozmieszać juz nie
gotować, jogurt znakomicie zastępuje śmietanę, jest mniej kaloryczny i daje
lekko kwaskowaty, oryginalny smak, polecam. Traktować jak śmietanę.
1 comment for “Potrawka cielęca z morelami orientalna”